На втора инстанция съдът е категоричен, че е рано да бъде освободен условно предсрочно Аз

...
На втора инстанция съдът е категоричен, че е рано да бъде освободен условно предсрочно Аз
Коментари Харесай

Защо след 10 години в затвора убиецът на банкерка в центъра на Бургас още не се е поправил

На втора инстанция съдът е категоричен, че е рано да бъде освободен условно предварително

" Аз съм на 67 година През живота си в никакъв случай не съм подхождал неточно и не съм подвеждал доверието на хората. Моля да уважите молбата ми. Хората, които вземат участие в този развой и залагат на това, че аз ще намеря мястото си още веднъж в обществото, няма да бъдат подведени от мен. " Това споделя пред съда Любомир Симеонов от Благоевград, който излежава присъда от 20 година затвор за убийството на банкерката от Бургас Павлинка Йовчева.

Той изиска условно предварително освобождение от пандиза, като на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) почете молбата му, само че прокуратурата стачкува и Апелативният съд отхвърли дефинитивно настояването му за излизане на независимост, тъй като няма задоволително безапелационни доказателства, че той изрично се е поправил, написа.

Заради отказан кредит бившият военен прострелял  в центъра на Бургас на 23 септември 2013 година 54-годишната Павлинка Йовчева, шеф на " Банкиране на дребно " в УниКредит Булбанк. Симеонов е проучил авансово къде живее банкерката и по какъв начин се придвижва до работата си. Във съдбовния ден стигнал с маздата си до центъра и паркирал покрай дома на Йовчева. След това траял пешком и към 7,40 ч застанал на ул. " Поп Грую ", където изчакал да се появи дамата.

След към половин час я видял да върви по тротоара и тръгнал към нея. Когато двамата се срещнали, той извадил от чантичката си заредения с патрон в цевта " Макаров " и от близо метър стрелял в гърдите й. Простреляната жена извикала и паднала на земята. Симеонов пък се отдалечил с бързи крачки от мястото на престъплението. Качил се в автомобила си и потеглил към София, където по предварителния му проект бил решил да направи изказване пред една от националните малките екрани.

Предварително си носел дрехи и други движимости, които да ползва в ареста.  Пътувайки към София обаче, решил да се съобщи в полицията в Сливен. Там незабавно го задържали, а при обиска в колата му бил открит револверът и още патрони. Направил е цялостни признания.

Разказал, че 3 месеца по-рано - през юни, до момента в който бил в Павел баня, 2 непознати лица от ромски генезис му продали револвера, произвеждане на " Арсенал ", само че със заличени номера, както и два пълнителя с 12 патрона. Купил револвера, тъй като половин година по-рано получил закани за живота си от мъж.

В хода на делото за убийството на банкерката някогашният боен обяснил, че е направил закононарушението, тъй като считал, че дамата е  отговорна за провален проект на компанията му и отхвърлен заем.

Симеонов е приключил военното учебно заведение във Велико Търново. Бил е на управителна служба във Военновъздушни сили, изпълнявал е функционалности на боен нещатен дознател и на правосъден заседател към Софийския боен съд.

След като се пенсионирал през 1997 година от Българската войска, се занимавал с произвеждане, преправка и търговия с билки, гъби и плодове. Фирмата му имала индустриална база в с. Черница, община Сунгурларе, и 10-ина служащи, а за сезонното събиране на билки се употребили служащи по цивилен контракти.

Работел е с банката и постоянно употребил заеми. През 2012 година подписал контракт с Държавен фонд " Земеделие " за капиталов план за разпределяне на финансова помощ по Програмата за развиване на селските региони. Фондът предоставял на комерсиалното сдружение безплатна финансова помощ от 896 942 лева, а още толкоз трябвало да е личното съфинансиране.

Проектът трябвало да се извърши до 2014 година Тогава Симеонов почнал договаряния с представители на банката за разпределяне на нов заем за плана, както и за оборотен от 200 хиляди лева

След дълги разговори и срещи станало ясно, че няма да получи сумата,  защото компанията му към този момент имала няколко заема на стойност към 1 млн. лева и част от тях били в просрочие.

Банката пък към този момент била подхванала правосъдна процедура по издаване на изпълнителен лист за няколко просрочени отговорности. Имал и заем от друга банка. Пред съда в своя отбрана сочи и като претекст, че от банката му дали обещание заема, в случай че избере посочена от нея строителна компания за реализатор на плана.

Твърденията му обаче, че такова изискване е сложено, с цел да получи парите, са останали недоказани и неоснователни, тъй като единствената причина за отхвърли е несъразмерната задлъжнялост.

Когато  схванал, че няма да получи инвестиционния заем, бил ядосан,  че няма да осъществя плана, а и ще загуби парите, които дал, с цел да го изработят. Погрешно считал, че Йовчева е отговорна за отхвърли да се кредитира капиталовият му план, както и за подхванатите дейности за събиране. Направената по време на делото съдебно-психиатрично-психологична експертиза посочила, че е психологично здрав.

През месеците преди убийството е бил в положение на мощно неспокойствие, засегнатост и яд, само че решението да убие банкерката не е взето в положение на мощно душевно неспокойствие и прочувствен гърмеж, е заключението на движимостите лица. Решението му да убие Йовчева е усърдно планувано и било един тип като наказване и отмъщение, което да провокира мощен отзив в обществото, тъй като тя е заемала най-висока позиция в банковата конструкция в района.

В хода на наказателното дело прокуратурата изиска пожизнен затвор, само че съдът реши, че 20 година са задоволителни. Доживотният затвор е несъразмерно тежко наказване за него и не се постанова изолирането му до края на живота в затворнически условия, мотивираха се магистратите.

Симеонов би трябвало да заплати и по 100 хиляди лева на брачна половинка на убитата Йовчо Йовчев, на сина Злати и дъщерята Кремена.

До момента наказаният е изтърпял в действителност 10 години и 2 месеца, от работа - 3 години и 3 месеца, а остатъкът е 6 години и 7 месеца. Заради изтърпяно повече от половината от наказването и положително държание Симеонов изиска условно предварително освобождение.

Становището на началника на Софийския затвор е, че молбата е основателна, защото  имало достатъчно данни за коригиране и превъзпитаване.

Мъжът бил персона с добра ценностна система, без криминогенни настройки, с негативно отношение към противообществените прояви като цяло, с добра себеоценка и добър самоконтрол, прочувствено постоянен и с отличен запас за добра обществена интеграция.

Дал е доказателства за трайното си коригиране, държанието му е прочувствено овладяно и рационално, като се дължи освен на извършените с него корекционни действия, само че и на неговата личностна зрялост и саморефлексия, излиза наяве от мнение на пандиза.

По време на продължителния престой е със непокътнати отлични обществени връзки както със фамилията си, по този начин и с негови другари и някогашни сътрудници, които са го посещавали в пандиза по време на изтърпяване на наказването и ще му подкрепят в процеса на ресоциализацията му, твърди юристът на Симеонов.

Той имал отлични запаси за ресоциализация и не би позволил сходна противообществена демонстрация в бъдеще. Спазвал е открития ред в пандиза, не е наказван, награждаван е с посещаване на концерт и няколко домашни отпуска по 5 дни, имал положително държание, взел участие в трудови, спортни, обществени и културно-масови мероприятия.

От 2015 година е наведен от Бургас в пандиза в София, където е разпределен на територията на общежитието в Кремиковци, а в началото постановеният непоколебим режим през 2019-а е бил сменен с общ. От юли 2021 година изтърпява наказването си в затворническото общежитие " Казичене " и работи като чистач на паркинга, от 2 година е в изискванията на лек режим.

На втора инстанция съдът е категоричен,  че е рано  да бъде освободен условно предварително. Макар да е налице позитивна линия на държание, то не е извънредно, а спазването на разпоредбите не е задоволително, с цел да бъде постановено условно предварително освобождение. Установената позитивна наклонност за коригиране би трябвало да бъде надградена и да е трайна и необратима, стимулира се Апелативният съд и остави към този момент Симеонов в пандиза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР